Echo van een eerste liefde

Op 9 april begint de Boekenweek, met als thema Eerste liefde. Mijn eerste liefde was Florence Tonk. En ik de hare. Een groot deel van onze middelbare schooltijd hadden we verkering. Daarna dit en dat en zus en zo: het ging uit. No hard feelings. We bleven sporadisch contact houden.

Inmiddels is Florence een gevierd dichteres, in de stal van uitgeverij Nieuw Amsterdam. Ze publiceerde onder andere in 2010 de roman Blijf bij ons, over het leven op het Oekraïense platteland, en dit jaar het boek bij de tv-serie Het verhaal van Nederland. Ik ben heel trots op haar.

Precies op haar vijftigste verjaardag kreeg zij het nare telefoontje (van Sjef Prins, de fotograaf van de cover van Zijden draadje): “Leendert ligt op de IC. We weten niet hoe hij eruit gaat komen.” Party-pooper is zwak uitgedrukt… het was als in haar ergste dromen.

Het inspireerde Florence tot een bijzonder gedicht, Echo, dat nu is opgenomen in een bundel rondelen rondom het thema van de Boekenweek. Ik kreeg het van de week in de bus. Ik ben nog steeds ontroerd.

Het boek Zijden draadje, het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners ligt vanaf 2 mei in de boekwinkel. Nu al bestellen? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *