Hilde onderzoekt hersenen en leefstijl

How can I make this about me? Nee, juist niet. Eerder: How can I make this about Hilde? Na een heftige revalidatie in Klimmendaal, werd ik bij thuiskomst opgevangen door covidspecialist Hilde van Pelt van Fysio Donders in Arnhem. Ze vertelt daarover in mijn boek Zijden draadje. Ik bezocht de fysiotherapeute twee keer per week en samen werkten we hard aan mijn herstel. En dat ging ook hard, met dank aan Hilde. Met dank ook aan Tom, die Hilde verving. Want Hilde ging iets heel anders doen. Zij werd coördinerend onderzoeker, namens Radboudumc, van een grote studie naar het effect van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen. Die studie heet FINGER-NL.

Leefstijlfactoren

FINGER-NL ging half februari van start. Ik schreef er al eerder over voor het platform Skipr, met het laatste nieuws over de zorg, voor de zorg. Het is een vervolg op een eerdere Finse studie die liet aantoonde dat een combinatie van lichaamsbeweging, een gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen aanzienlijk verbetert. Uit ander onderzoek blijkt dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk een positief effect hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL studie worden al deze leefstijlfactoren gebundeld tot één uitgebreide tweejarige leefstijlinterventie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van Radboudumc Nijmegen, Maastricht UMC+, UMCG Groningen, Wageningen Universiteit en Alzheimer Centrum Amsterdam. En Hilde.

(Foto: Gerard Scheers voor Zijden draadje)

Het FINGER-NL onderzoek duurt twee jaar en heeft de vorm van een leefstijlprogramma, in groepen van telkens twaalf deelnemers. Daarin worden informatie en opdrachten gegeven om succesvol te werken aan een gezondere leefstijl. Hilde en haar mede-onderzoekers willen testen wat het effect is van een leefstijlprogramma op het denkvermogen.

Hersengezondheid

Mensen tussen de 60 en 80 jaar kunnen meedoen als – zoals de onderzoekers zeggen – er ‘ruimte is voor verbetering op het gebied van leefstijlfactoren die bijdragen aan de hersengezondheid’. Daarbij kan je denken aan een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, een weinig actieve leefstijl, een ongezond dieet, dementie in de familie of omdat je zelf problemen met het denkvermogen ervaart. Wil je Hilde helpen? Meld je dan aan via dit inschrijfformulier op hersenonderzoek.nl.

Het boek Zijden draadje, het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners ligt vanaf 2 mei in de boekwinkel. Nu al bestellen? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *