Ander boek: Adembenemend

Mijn boek komt er écht aan hoor, mensuh! Maar eerst vraag ik jullie aandacht voor iets anders.

Op deze plek wil ik ook even reclame maken voor een boek van een andere schrijfster/coronapatiënte – die ook haar verhaal opschreef over wekenlang op de IC liggen, wakker worden en weer revalideren in Klimmendaal. Het boek Adembenemend is het verhaal van Lucel ten Have-Krabben, aangevuld met dagboekfragmenten van haar echtgenoot Jürgen.

Aan de beurt

Lucel ten Have-Krabben (1968) is gezond en sportief, heeft drie kinderen en woont in Varsseveld in de Achterhoek. Als corona in 2020 uitbreekt is zij meteen ‘aan de beurt’. Ze raakt besmet, wordt opgenomen in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem en belandt daar na een tijd op de intensive care. Daar ligt ze aan de beademing en wordt vier weken lang in een kunstmatige slaap gehouden. Haar longen doen niets, versluierd als die zijn door covid en het zuurstofgehalte in haar bloed is extreem laag. Ze balanceert op de rand van de dood. In die moeilijke tijd houdt haar man een dagboek bij.

Hartverscheurend

Als Lucel wakker wordt op de IC heeft ze angstige hallucinaties, ze is verlamd en kan niet praten. De passages waarin ze dit beschrijft zijn hartverscheurend. Daarna herstelt ze langzaam en eind mei 2020 wordt ze met een ambulance naar Revalidatiekliniek Klimmendaal in Arnhem gebracht. Het ambulancepersoneel laat haar eerst nog even buiten liggen op de brancard, zodat ze kan genieten van de zon en de geur van bomen, gras en… hoe heet het ook alweer? … de geur van pas gevallen regen? … petrichor. Mooi. De tijd in Klimmendaal, die ze vervolgens schetst, is voor mij heel herkenbaar.

Herstel en kracht

Iedere coronapatiënt heeft zijn of haar eigen verhaal, zo heb ik gemerkt, en elk verhaal is zó verschillend. Lucel’s verhaal is niet alleen verdrietig. Het gaat ook over herstel en kracht. Dit rauwe en eerlijke boek fascineert en geeft steun aan naasten en (ex-)patiënten.

Adembenemend kost 22 euro en is verkrijgbaar via luceltenhave.nl. Lees ook dit interview in de Gelderlander.

Het boek Zijden draadje, het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners ligt vanaf 2 mei in de boekwinkel. Nu al bestellen? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *