Boekpresentatie

Op vrijdag 20 mei was de boekpresentatie van Zijden draadje, het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners gepresenteerd in een overvol auditorium van Rozet in Arnhem. Leendert Douma reikte een exemplaar uit aan burgemeester Ahmed Marcouch. Die stond vervolgens stil bij de coronatijd, die moeilijk was voor iedereen – maar vooral voor alle zorgverleners, niet alleen in de ziekenhuizen, en patiënten.

Foto: Sjef Prins – APA Foto

Journalist Edwin Verdurmen interviewde Leendert, twee van zijn zorgverleners die een hoofdrol spelen in zijn boek (IC-verpleegkundige Bea van Valburg en fysiotherapeute Hilde van Pelt) en Leenderts vrouw: illustrator Hester van de Grift, die haar ervaringen verwerkte in ontroerende tekeningen. Zanger en gitarist Rocco Ostermann bracht een intense performance van Space Oddity en Ashes To Ashes van David Bowie, Leenderts favoriete muziek en symbolisch voor zijn toestand op de IC: floating in space. Drijft hij weg of keert hij terug op aarde? Tijdens de performance waren de foto’s van Gerard Scheers te zien, die Leenderts zorgverleners portretteerde – van huisarts en ambulancebroeder tot neuropsycholoog en ergotherapeut.

De reacties uit de zaal waren hartverwarmend. Het was vooral mooi om te zien dat er nog drie andere coronapatiënten in de zaal waren, elk met hun eigen heftige verhaal over de intensive care. Ook IC-verpleegkundige Jessica, wereldberoemd op Twitter als @aboutanurse, was aanwezig. “Aan het begin van de coronatijd kregen we een applaus”, zei ze na afloop, “maar een avond als deze is een veel mooiere waardering voor de zorg.”

Wil je Zijden draadje, het verhaal van een coronapatiënt en zijn zorgverleners bestellen? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *